Test og kvalitetssikring af Android-projektet

En af de spændende udfordringer ved at udvikle Android apps er at håndtere de mange forskellige devices, skærmstørrelser og operativsystem-versioner som findes. I skrivende stund er der 4.738 forskellige Android devices – og det kan være lidt af en udfordring.

Vi oplever især denne udfordring ved kunder der er meget følsomme overfor fejl og fravalg, som kan ekskludere nogle få brugere, og ved bureauer eller designere som ønsker at kontrollere brugeroplevelsen meget præcist.

Huaweis nye telefon, Ascend P2, er et godt eksempel på denne udfordring. Huawei vil gerne skabe en unik brugeroplevelse og derfor ændrer Huawei alle ikoner på telefonens desktop ved at placere ikonet i en grå kasse. Der er to problemer ved dette: 1) det er ikke sikkert at kunden eller app-designeren er enig i Huaweis manipulation er til det bedre. 2) Ikonets grafikfil kan også bruges i selve appen – og det er ikke sikkert at det modificerede ikon passer der.

Huawei-desktop

Eksemplet er et af mange på hvordan forskellige Android devices kan skabe forskellige resultater med den samme kode og de samme ressourcer. Her er det ”bare” et rent æstetisk problem – men det kunne også have været noget der fik appen til at crashe eller på anden måde skabe seriøse problemer for brugeren.

Her er vores bud på hvordan man bedst sikrer kvaliteten i Android apps sikres:

Kend håndværket

Udvikleren, og så vidt muligt også designer, skal kende Android-platformen og  hvordan fragmenteringen bedst håndteres. Mange problemer på Android skyldes hacks eller løsninger der virker på en device, men som går imod de grundlæggende principper for Android og som derfor giver problemer.

Det der betyder allermest er formentligt at både designer, IA’er og udvikler har erfaring med platformen og har udviklet en del apps allerede og ved hvor tingene plejer at give problemer og hvilke valg man skal holde sig fra.

Automatiser testen

Ved at automatisere en del af testarbejdet kan man se hvordan appen tager sig ud og opfører sig på forskellige Android OS’er og skærmstørrelser. Fordelen ved at automatisere testen er først og fremmest at man sparer tid og kan lave tests løbende i projektet. Den enkelte udvikler kan selv igangsætte og følge tests af de områder han eller hun arbejder på. Dette giver en kortere feedback-cyklus hvilket sparer meget tid og mindsker antallet af fejl.

lommebudget-automatisk-test
Eksempel på en automatiseret test af appen Lommebudget.

Test manuelt

Den automatiske test kan dog på ingen måde erstatte en manuel test af Android appen på en række forskellige devices. Som ved al anden softwareudvikling skal der testes og så vidt muligt skal appen afprøves i den ”situation” den er udviklet til. Hvis det er muligt forsøger vi at lave manuel test løbende i projektet når de forskellige delelementer er færdige.

lommebudget-test
Nogle af de devices vi testede appen Lommebudget på.

Kend statistikken – og fokuser på top-10 devices

Man kan ikke teste en ny app på alle 4.738 forskellige devices – og heldigvis er det heller ikke nødvendigt. I Danmark udgør Samsung Galaxy-telefonerne en stor del af de Android-brugere der reelt henter og bruger apps. Derfor bruger vi altid en stor del af tiden på Samsung-telefonerne.

Google er selv god til at offentliggøre globale data om hvilke devices og OS-versioner der er populære og hvilke operativsystemer der er udbredte.

En typisk top-10 over devices er for tiden Samsung Galaxy-modellerne, HTC One og et par andre HTC-modeller og måske 2 LGE devoces. Hvis du tester en ny app på disse Samsung, HTC og LGE, så er du godt dækket ind.

Screen Shot 2014-02-10 at 15.17.21
Eksempel på statistik fra en anden app vi har udviklet for nylig. Her ses top-10 over mest udbredte devices. Denne fordeling varierer meget i forhold til hvor gammel appen er og hvilken målgruppen appen henvender sig til.

 

Design med og ikke imod Android GUI’en

Ligesom alle mulige andre digitale platforme har Android sit eget sprog og stiller bestemte værktøjer til rådighed. Udvikleren sparer tid og brugeren undgår at skulle sætte sig ind i nye måder at gøre ting på ved at man lægger designet op af de best-practices der er veletableret på platformen.

Skriv en kommentar

 
Af Jakob Mikkelsen
jakob@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69