Hamburgeren: Den skjulte navigation

Hamburgeren: Den skjulte navigation

Kender du burger-menuen? Ikke den på din lokale grillbar, men den du (nogle gange) kan finde i apps?

Burger-menuen har fået sit navn, fordi den mest almindelige version af den ligner lagene i en klassisk hamburger. Men den kan se ud på mange måder.

Hamburgeren er en type navigation, som apps har arvet fra websites. På et tidspunkt blev de store tunge, synlige menuer umoderne, og mange ønskede et lettere design – særligt på simple websites. Og her gav hamburgeren god mening, da den “skjulte” hele navigationen bag en enkelt knap.

Sagen er dog lidt en anden, når vi snakker navigation til en app. Her har vi som oftest at gøre med en mere simpel og målrettet funktionalitet end på et website. Derfor anbefales det sjældent at anvende burger-menuen som den primære navigation i en app, da den er for “skjult” for brugeren. 

Burger-menuen kan være god i kort apps

Burger-menuen kan anvendes i apps så som Uber og Google Maps, hvor søge-feltet og kortet er de primære interaktionspunkter for brugerens navigeren i appen. De øvrige navigationselementer, såsom indstillinger og kontaktoplysninger, er her sekundære for appens kernefunktionalitet, hvilket retfærdiggører deres placering i en skjult burger-menu. Med de sekundære navigationselementer ryddet af vejen, får vi frigjort værdifuld skærmplads til andre formål såsom at vise et større udsnit af et kort. 

Når menuen aktiveres, kan hele skærmen tages i brug, hvilket giver dig maksimal plads til at udfolde og organisere et forholdsvist stort antal navigationsmuligheder på lidt plads.

Mange kan ikke finde navigationen, når den er en burger

Men… når navigationen er skjult, er brugerne også mindre tilbøjelige til at bruge den. 

Hamburger-ikonet skjuler kontekst i og med, at du som bruger ikke ved, hvor i appen du befinder dig med mindre du klikker på ikonet. Det kræver ekstra handling fra brugerens side, hver gang vedkommende skal navigere rundt i appen, da han altid vil skulle klikke mindst to gange for at nå sin destination. Du bør derfor KUN bruge hamburger-menuen, hvis indholdet af din menu ikke indgår som en del af din apps kernefunktionalitet. Altså bør indholdet i en burger-menu begrænses til de mere sekundære funktioner, din app byder på, som f.eks. redigering af kontaktoplysninger og indstillinger for din app.

At skjule sin navigation, gør den dog ikke mere brugervenlig. Derfor bør du også overveje, om du kan skære nogle navigationselementer fra. Er det hele nødvendigt at folde ud på top-niveau eller kan vi komprimere det til et mindre antal af menupunkter? 

Navigation er en af de væsentligste opgaver, når vi designer en app. Som med god skiltning, skal det helst ikke være noget man tænker over, at man bruger – man finder blot vej. Men at udforme navigationen er som at lave et kort over ukendt, men vigtigt terræn – hvilken vej er bedst at gå? Hvilke behov bliver der for at komme fra A til B, og videre til C?

At have megen skiltning, eller navigation, er ikke altid den bedste løsning.


Læs mere om mobilnavigation
Design er ikke kun en æstetisk grænseflade. Det er i høj grad også navigation. Læs mere om f.eks. tommelfingerzonen, tab bar og swipes i resten af serien om mobilnavigation af Greener Pastures Senior Designer Lærke Lyhne.

 
Af Lærke Lyhne
laerke@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69