Dag 1 på WWDC

Så kom den længe ventede keynote-tale på Apples udviklerkonference, WWDC, i San Francisco. Og der har været mange rygter om, hvad Apple ville annoncere – der har for eksempel været talt og skrevet meget om et iWatch og en ny, større iPhone.

Men der kom overhovedet ikke noget nyt hardware – hverken smart watches, større telefoner eller nye computere.

Til gengæld blev der vist en ny version af styresystemet til Mac, Mac OS X Yosemite, og en ny version af iOS: iOS 8.

iOS 8 ligner det nuværende iOS 7, men indeholder en masse nye features for brugerne (Family Sharing, bedre Mail, liste over “recent persons” fx). Men for udviklere er der rigtig meget nyt.

Nye features

Der er kommet mange nye features, som giver udviklere nye muligheder. Blandt dem er:

  • HealthKit gør det muligt at lave apps, som enten leverer sundheds- og fitnessrelaterede oplysninger til systemet (fx fra en blodtryksmåler eller information om, hvor langt og hvor hurtigt brugeren har løbet) eller præsenterer disse oplysninger i en app (brugeren skal give tilladelse til, at appen må læse oplysningerne).
  • HomeKit kan bruges til at lave apps, der snakker sammen med home automation-hardware, så man kan fjernstyre lys, termostater, lydanlæg osv. på en måde, der integrerer det meget mere i styresystemet.
  • iCloud Drive er, ligesom fx DropBox eller Google Drive, en cloud-baseret løsning til at gemme dokumenter i skyen og automatisk synkronisere dem på tværs af telefoner, tablets og computere.
  • App Extensions giver mulighed for at lave komponenter, der kan bruges i andre apps. For eksempel kan man nu lave nye tastaturer, som kan bruges i hele systemet. Man kan også lave sharing extensions, som kan bruges til at dele indhold (fx billeder) fra alle apps til andre tjenester.
  • Size Classes er måde at arbejde med design af brugergrænsefladen uafhængigt af platform (iPhone/iPad) og orientering (portræt/landskab).

Og der er mange flere…

Værktøjerne

Men fra et udviklersynspunkt er de største ændringer nok til selve udviklerværktøjerne.

Der er kommet virkelig store forbedringer i Interface Builder, som bruges til at opbygge brugergrænsefladen, og der er kommet nye muligheder for at fejlfinde og forbedre apps, som nærmest får os til at tænke, “hvordan kunne jeg dog nogensinde leve uden det?”.
Også oversættelse er blevet meget bedre understøttet i den nye version af udviklerværktøjerne.

Og så er der kommet en helt nyt programmeringssprog. Man kan stadig godt bruge det nuværende – eller gamle – programmeringssprog, som hedder Objective-C, men Apple anbefaler selvfølgelig, at man som udvikler skifter over til det nye programmeringssprog, Swift.

Der er nok en del udviklere, som er ikke er udelt begejstrede. At lære en helt nyt programmeringssprog er ikke noget, man lige gør på en enkelt uge; det tager en del tid. På den anden side er Objective-C er programmeringssprog, som nogle gange er en smule bøvlet at arbejde med, og som har noget ballast fra gamle dage, hvorimod Swift er lavet helt fra grunden specifikt til iOS- og Mac OS-udvikling.

Så for at opsummere første dag på WWDC fra en udviklersynspunkt:

  • Ikke nogen ny telefon eller iWatch
  • Mange nye features og API’er
  • Rigtig, rigtig gode forbedringer til udviklerværkteøjerne
  • Et nyt programmeringssprog, vi lige skal lære…

Skriv en kommentar

 
Af Jens Willy Johannsen
jens@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69