Hen over sommeren har vi givet Kommunikationsforums iPhone app et større serviceeftersyn. Sammen med Social Square udviklede vi første version af Kforums app tilbage i 2010, og appen er stort set ikke blevet ændret siden da. På de tre år der er gået, er der sket en hel del på app-fronten. På den måde er Kforums app en god case til at illustrere hvordan trenden for, hvordan en app skal tage sig ud og opføre sig, har ændret sig på de 3 år.
Design
Designet af 2010-versionen var et traditionelt iOS-design med en tab bar i bunden, den klassiske top-bar med mørke knapper og tung farve i baggrunden med en gradient. Fonten var Helvetia og i det hele taget lignede appen den typiske app i 2010 uden større afvigelser fra iOS standard designet.
I 2013-versionen er designet lagt helt om. De primære ændringer er:
- Venstre menu i stedet for tab bar (også kaldet “Hamburger-menu” blandt app-udviklere pga ikonet). Der er især tre fordele ved venstre-menuen: Det giver flere pixels til selve indholdet når menuen er lukket. Det er muligt at have flere end 5 menupunkter og stadig præsentere en samlet menu. Og derudover er der typisk mere kompleks funktionalitet i venstre-menuen f.eks. login-funktionalitet. Det var især Facebooks app der gjorde venstre-menuer populære – og for tiden laver vi stort set ikke en app uden en venstre-menu.
- Lethed. Designet i den oprindelige Kforum app var tungt, og der var mange farver i top-bar, tab bar mv. Det nye design er langt lettere og giver mere plads til selve indholdet.
- Twist. I den nye version er der lavet en del afvigelser i forhold til standard iOS design. Dette gør at appen fremstår mere unik og skiller sig ud. Det primære “twist” vi har lavet er menuen der foldes ud og ind som et når man folder et stykke papir.
- Nye fonte, farver og ikoner. I den oprindelige version brugte Kforum appen iOS’ standard-font, Helvetica. Ingen er blevet fyret for at bruge Helvetica. I 2013-versionen af Kforum er der blevet valgt to langt mindre brugte og langt mere markante fonte.
Flere pixels
I 2010 havde en iPhones skærm 153.600 pixels (480 x 320). I 2013 har en iPhone5’s skærm 727.040 pixels (1.136 x 640).
Delvist har iPhones nu den såkaldte Retina-skærm – hvilket strengt taget bare betyder at der nu er så mange pixels per cm, at øjet ikke kan se flere. Delvist er der relativt flere pixels i højden end i 2010.
I 2013-versionen af Kforum appen bliver alle billeder nu hentet i den højere opløsning hvilket betyder at de står langt skarpere. Derudover udnyttes højden bedre, så der simpelthen står mere tekst på skærmen.
Begge dele gør at appen er langt mere behagelig at bruge og at billeder og tekst står meget skarpere.
Trenden med Retina-skærme var noget som Apple introducerede med iPhone4 i juni 2010. Siden har mange Android-telefoner overhalet Apple i pixel-tæthed og i skærmstørrelser og trenden har for længst også fået fat i PC-skærme.
Nye teknologier
2010-versionen af Kforum appen var lavet til iOS3. 2013-versionen er lavet til iOS6. Dette skift giver i sig selv en række fordele.
Performance
God performance er ofte en af de vigtigste features ved apps. Man bruger ofte apps når man lige har fem minutter hvor man ikke skal lave noget. Her er det dræbende, hvis appen ikke svarer hurtigt. I 2013-versionen af Kforums app har vi optimeret performance på flere måder. Vi har f.eks mindsket de datamængder der hentes før der vises en liste over artikler til brugeren. Samtidigt har vi ændret måden hvorpå data bliver cachet, hvilket også gerne skulle føre til forbedringer.
På iOS og Android er der langt flere friheder i forhold til hvornår og hvordan man henter data og opdaterer indholdet end ved websider. Det kan give massive forbedringer i performance – og især den oplevede performance – at ændre på rækkefølgen af hvornår der hentes data og i hvor meget og hvordan data caches.
Deling
Deling af artikler er centralt for Kforum. I 2010-versionen havde vi bygget vores egen delings-funktioner som koblede op på Facebooks og Twitters egne API’er.
I 2013-versionen af Kforum appen er baseret på iOS6. iOS6 har en indbygget delings-funktion. Det betyder at hvis brugeren har oprettet registreret sig som Facebook eller Twitter-bruger, så kan man langt hurtigere og nemmere dele artikler. Det har samtidigt den fordel, at hvis Apple udvider iOS’ delings-muligheder – man kunne forestille sig, at Apple f.eks. tilføjer Pinterest eller LinkedIn i kommende versioner – så vil disse delings-muligheder automatisk komme med i Kforum appen. Derudover er brugergrænsefladen mere elegant – og brugeren kender funktionen fra andre apps.
Integration til telefonen
I 2013-versionen er det pga. den nyere version af iOS blevet nemmere at integrere indhold fra appen med telefonens funktionalitet. F.eks. kan man i den seneste version af Kforum appen lægge kurser og netværksmøder i kalenderen, man kan åbne telefonens indbyggede kort-app, ringe op fra kontaktpersoner etc.
Mere indhold
2013-verisonen er blevet udvidet med Kforums kurser og netværk.
Bedøm selv
Hent selv Kforums iOS app og bedøm selv.