Sådan får du en app i AppStore

Et spørgsmål vi tit får via mail er: hvad skal man gøre for at få en app i AppStore. Derfor kommer der her en mini-guide til dette.

1. Apple-konto

Det første man skal gøre er, at tilmelde sig Apples iOS Developer Program. Ved at tilmelde sig dette program, bliver en virksomhed eller en person i stand til at udvikle, teste og distribuere apps til iPhone og iPad. Formentligt skal I kun distribuere apps, men det kan alligevel anbefales at gøre dette i eget navn. Delvist vil al omsætning gå direkte til virksomhedens bankkonto. Delvist vil virksomhedens navn og brand blive promoveret mere. Og hvis I har jeres egen konto, kan I selv trække data om antal downloads, ændre markedsføringstekster mv. Det koster $99 om året at være en del af Apples Developer Program.

Alternativt kan vi udgive app’en på vores eller et andet iPhone-udvikler-firmas konto. Så længe der er tale om en gratis app, kan dette også fungere fint. Men, hvis app’en er lavet for en stor virksomhed bør den udgives i virksomhedens navn.

Det tager typisk nogle uger at blive tilmeldt til Apples Developer Program. Dette skyldes, at det kun er reelle virksomheder der kan tilmeldes – hvilket man skal bevise ved at faxe registreringsbevis mm. Fordi processen kan tage et par uger, skal man ikke vente med dette til app’en er udviklet og klar.

2. Så skal app’en udvikles.

Se den typiske proces her.

3. Så skal app’en testes

Her er det muligt at sende beta-versioner til et begrænset antal iPhones. Før man kan dette skal udvikleren have telefonens UDID-nr. Dette kan man kopiere fra iTunes. Udvikleren sender så app’en via en mail eller via en URL – og den kan så installeres på telefonen.

4. Godkendelse

Når alle fejl er rettet skal app’en sendes til godkendelse. Dette vil typisk være noget som den eller de udviklere der har lavet app’en står for. Apples folk tjekker app’en for fire ting:

  • Er der deciderede programmeringsfejl eller andre forhold som gør at app’en går ned eller på anden vis giver en dårlig brugeroplevelse.
  • Gør app’en det, som er beskrevet i marketingsteksten.
  • Bruger app’en teknologier som ikke er “officielle” – og som ikke nødvendigvis vil blive understøttet i kommende versioner af iPhones eller iPhone OS’et.
  • Følger app’en Apples retningslinjer for indhold i apps.

Typisk tager godkendelsesprocessen 1-2 uger – men det svinger lidt i forhold til hvor travlt Apple har. F.eks. er godkendelsestiden lidt længere når der lige er sendt en OS-opdatering ud, fordi der så er rigtig mange apps der skal godkendes i forbindelse med opdatering af disse.

Der har været meget snak om denne godkendelsesproces. Overordnet set synes jeg det er en god ting. Det er en sidste kvalitetssikringsproces, som er sund for både udviklere, kunder og brugere. Mht. Apples regler for apps, så er det klart at der er nogle forhold som giver mening i en amerikansk kontekst, som virker mærkelige i en dansk kontekst.

5. Markedsføring

App’en skal nu markedsføres. Dette er helt afgørende for at app’en bliver brugt. Det kan anbefales at samle markedsføring tidsmæssigt, så app’en kommer ind i top-10 på AppStore og i at tænke i andre kanaler end AppStore.

Det er vist det – så skulle din app være klar til download.

21 kommentarer

  1. Mathias Urth

    skal man betale ekstra, hvis den koster penge??

  2. Jakob Mikkelsen Author

    Hej Mathias

    Nej – det koster det samme ($99 or året) at have en Apple konti – lige meget hvor mange eller hvor få apps du distribuerer. Og lige meget om de koster penge eller er gratis.

  3. Ali Ahmed

    Til rette vedkommende
    Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvilke love/regler man skal overholder eller være opmærksomhed på, med hensyn til at lancere en APP?(eks. varemærkeloven, persondataloven og hvilke andre?)

  4. Jakob Mikkelsen Author

    Hej Ali

    Vi udvikler apps – så vi kan ikke give dig et juridisk skudsikkert svar på dit spørgsmål.

    Men – jeg ved dog så meget, at hvis du f.eks. vil distribuere apps via Apple (til iPhone og iPad) – så skal din app overholde to “lag” regler:

    1) Delvist Apples egne regler. Apple afviser f.eks. apps hvor de mener du misbruger et varemærke, hvor du publicerer indhold du ikke har rettigheder over, pornografisk og racistisk indhold og apps der ligger for tæt op af Apples egne apps o.s.v.

    2) Delvist de landes regler for ophavsret og copyright hvor du distribuerer app’en. Apps er ikke anderledes end publicering af andet software eller f.eks. CD’er og bøger. Så, hvis du f.eks. vil distribuere tekster fra en forfatter, så skal du have rettighederne til dette. Og, det kan godt variere fra land til land.

    For Googles Android-platform gælder det samme – dog med den forskel, at Google kun tjekker 1) ved stikprøvekontrol efter upload og hvis der er nogen der gør dem opmærksom på misbrug. Apple derimod tjekker apps om de overholder de forskellige regler før de godkender apps’ne til distribution fra deres App Store.

    Microsofts App Store minder mest om Apples i denne henseende.

    Udfordringen er selvfølgelig at der er forskel på forskellige landes regler for ophavsret og copyright. Og, når man uploader en app til distribution accepterer man, at det er den virksomhed eller person der uploader app’en (og ikke Apple eller Google) der er ansvarlig for at app’en overholder alle disse regler. Så – i sidste ende vil det altid være dit ansvar – og bare fordi en app er på App Store eller Google Play betyder det ikke, at den overholder reglerne.

    Udfordringen ved apps, som ved alt andet software, er, at det i modsætning til f.eks. bøger og CD’er er meget sværere at skelne mellem om man reelt distribuerer indhold eller om man har lavet et system til distribution. Tjek f.eks. debatten om Readability i USA (5by5 show om Readability).

    I praksis har vores kunder haft meget få problemer på dette område. Vores kunder har fået afvist et par iOS apps – men det har altid været noget, der har været nemt at rette.

  5. Hej! Tak for den gode artikel!
    Hvad gør man, hvis man er 2 udviklere om én app??? Er det nødvendigt at oprette firma for dette? :-)

  6. Jakob Mikkelsen Author

    Hej Kristoffer

    Så kan en af jer oprette en “personal account”. Men, så er der kun en af jer, der kan stå som afsender.

    Mvh

    Jakob

  7. Okay, tak for svaret!
    Kan den ene så bare overføre de penge man tjener til den anden? Er dette juridisk korrrekt? :-)

    Mvh

    Kristoffer

  8. Frederik Nielsen

    Hvordan sender man sin App til godkendelse? Hvordan gør jeg?

  9. Ida

    Hejsa
    På min skole er vi igang med at opfinde nye ting, vi har opfundet en app til at sætte tøj sammen og har fået meget ros for vores arbejde, over 80% af alle spurgte er interesseret i appen så vi håber på at arbejde videre med det, men problemet er vi ikke har så meget forstand på udgivning af apps, kan du ikke smide et par links på sider der måske kan hjælpe os?

  10. Mohammad

    Hej!

    Jeg ville spørge om der er andre omkostninger ved at “launch” en app i app store. Jeg hører tit at der siges “de tager procenter af din omsætning”, hvis det nu er en app som skal købes.

    Hvad med android? hvad er omkostningerne der?

    Mvh Mohammad

  11. Jakob Mikkelsen Author

    Hej Mohammed.

    For at kunne få en app i Apple App Store eller på Google Play, så skal man oprette en konto hos disse. Det koster henholdsvis $99 og $25 om året for at få Apple eller Google til at distribuere appen og vise den i deres butik.

    Så – i forhold til udvikling og markedsføring af appen er distributionen af appen via Google og Apples stores småpenge.

    Mvh

    Jakob

  12. Henrik Møller

    hej Jacob

    jeg vil lige høre når man lægger en app ind i appelstore hvad tager appel så for at overfører en eventuelt betaling i app f.eks hvis det nu koster 2 kr, at kommer videre til næste level, så har jeg hørt at appel tager 30 % ad de 2 kr. for at formidle pengende videre fra brugerens konto til ens egen konto – er dette korrekt ???

  13. Jakob Mikkelsen Author

    Det er korrekt.

    Dog kan man kun prissætte apps og in-app purchases til nogle faste beløb: 7 DKK, 13 DKK, 19 DKK etc.

    Se Apples pris-matrix her.

  14. Martin Larsen

    Hej

    Vi er ved at få lavet en app til appstore, lige pt har vi dog ikke firmaet oppe endnu.

    Kan vi sætte applikationen op med et andet firma vi ejer ? og derefter ændre det til det nye firma når det er oppe ?

    eller er det nemmere bare at starte med at sætte den på en person også derefter ændre den til firmaet når det er oppe ?

    VH
    Martin

  15. Jens Willy Johannsen

    Man kan sagtens overføre en app fra enten en person eller et firma til et andet firma, efter appen er lagt i App Store.

  16. Hej Apple,

    Hvis jeg har en developer-konto og gerne vil hjælpe nogle elever til at lave en app. Skal de så bygge app´en på min computer? Eller kan de bygge app´en på deres egen computer og så sende den ud gennem min developer-konto? Jeg er tilmeldt som institution. Synes ikke at kunne finde svaret på dette på jeres infosider.
    Mvh Simon fra Københavns Åbne Gymnasium

  17. Tak for en god artikel.
    Jeg har materiale klar til at lave en app, som har til formål at behandle søvnbesvær. Der findes allerede apps på markedet med dette fokus – er det et problem? Bliver jeg afvist ved døren med henvisning til, at det allerede findes i forvejen?

    På forhånd tak.

  18. Jakob Mikkelsen Author

    Hej Lars

    Det er ikke noget problem, at der allerede findes masser af apps inden for et specifikt felt. Apple afviser kun apps hvis du overtræder deres retningslinjer i forhold til f.eks. copyright eller dårlig kode. Se evt. http://greenerpastures.dk/blog/iphone-udvikling/13-grunde-til-at-apple-afviser-apps – en lidt gammel post, hvor vi lister de typiske grunde til at Apple afviser apps.

    Mvh

    Jakob

  19. Hej Jakob.

    Tusind tak for dit svar. Jeg klør på :)

  20. Morten Trolle

    Hvis man vælger at udgive app’en på jeres eller et andet iPhone-udvikler-firmas konto. Koster det da noget og kan man få app’en flyttet til ens egen konto på et senere tidspunkt?

    På forhånd tak.

  21. Jakob Mikkelsen Author

    Hej Morten

    Nej. Det er let og ligetil at flytte en iOS (og også en Android app) fra en konto til en anden. Det tager typisk en times tid lige at få de rigtige konto-ID’er placeret de rigtige steder.

    Det hænder at vi starter med at release en app på vores konto, fordi kunden ikke har sin konto klar, og så flytter appen derefter.

    Mvh

    Jakob

Skriv en kommentar

 
Af Jakob Mikkelsen
jakob@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69