Hvordan beskytter jeg mine app-ideer?

Mange af de iværksættere og ide-folk vi har snakket med om at udvikle apps som skal sælges i AppStore stiller ofte spørgsmålet: hvordan beskytter man sine ideer mod kopiering og plagiater. Det korte svar er: det gør du ved at levere kvalitet og ikke ved hjælp af patenter og advokater.

Når først en app er offentlig i AppStore, så kan andre app-udviklere stort set altid kopiere app’en, hvis de skulle have lyst til det.

Hvis app’en indeholder data eller materiale der er copyright-beskyttet eller er svært at få fat i – så giver det selvfølgelig en beskyttelse i sig selv. Eller hvis app’en trækker på eksklusive server-ressourcer eller hvis dele af programmet er svære at udvikle eller dyre at vedligeholde – så giver det også beskyttelse.

Men, hvis app’ens primære værdi ligger i “ideen” – og hvis ideen er god – så vil app’en blive kopieret lynhurtigt.

Et godt eksempel er app’en “Sleep Cycle” – som er et vækkeur der styres ud fra brugerens søvnrytme. “Sleep Cycle” bygger på en original og elegant ide, og blev udviklet af et svensk firma i 2009. App’en har toppet alle hitlisterne og har for længst solgt på den pæne side af 100.000 downloads (først til $2 og senere til $1).

Men, hvis man i dag søger efter “Sleep Cycle” på AppStore så dukker der måske 10 apps op med præcis den samme funktionalitet som den oprindelige “Sleep Cycle”. Men “Sleep Cycle” ligger stadig på øverst på download-listerne. Årsagen til dette er delvist at “Sleep Cycle” brugte nyhedens værdi til at skaffe en masse omtale om app’en – delvist at firmaet bag app’en har forbedret og optimeret app’en løbende og at de har lavet gode supportsider, website o.s.v.

Derfor er det bedste “forsvar” mod at blive kopieret at enten have ejerskab over data, server-kraft, unik kode eller materiale – eller at have en god udførsel (programmering, grafisk design, markedsføring etc.) som ikke er til at slå.

Hvis man vil give sig i kast med patenter og copyright – så husk at for betalings-apps, så er det det amerikanske marked der er det interessante marked. Vores erfaring med amerikanske advokater er heldigvis begrænset – men jeg vil sige, at ideen skal være ikke bare god, men helt usædvanlig fantastisk, før jeg ville gå den vej.

Skriv en kommentar

 
Af Jakob Mikkelsen
jakob@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69