Derfor kan Apple ikke lide Flash

I forbindelse med annonceringen af den seneste opdatering af iPhones operativsystem, har der været en del snak om, at Apple nu kun tillader apps udviklet via Apples egne udviklingsværktøjer. Adobe har et produkt klar, hvor Flash-programmører kunne udvikle apps til iPhone via de værktøjer og det programmeringssprog, man normalt laver Flash med. Men da Apple ikke vil tillade applikationer udviklet på andre platforme, bliver det nok svært for Adobe at sælge deres nye produkt.

Der har været forskellige gisninger i medierne og i tech-kredse om, hvad årsagen er. Steve Jobs argumenterer selv med at årsagen er kvalitetskontrol, men det er selvfølgelig kun en lille del af forklaringen. Der har også været gisninger om, at Apple har indført restriktionen for at få flere udviklere over på deres udviklingsplatform.

Jeg tror at, forklaringen er, at der i de kommende år kommer en kamp mellem de tre nye spillere på smart phone-markedet: iPhone, Android og Windows Phone 7. Og det er for at ruste sig til denne kamp, at Apple har forbudt Flash.

De tre platforme har hver deres fordele:
Med Java-sproget og Open Source-tilgangen har Android nogle klare fordele. Telefoner med Android vil ligeledes kunne være forrest med det nyeste hardware. Og Google kan via sin position på andre markeder levere data, som ingen andre spillere kan. Turn-by-turn-navigation var et godt eksempel herpå.

Microsoft Phone 7 ligner også en vinder. Microsoft har ikke tidligere haft succes på smart phone-markedet – og mange analytikere har da også udnævnt Phone 7 til at være Microsofts sidste chance. Men Microsoft har et par esser i ærmet. Blandt andet ser programmeringsplatformen Silverlight ud til at passe perfekt til at udvikle mobile applikationer – og være fint i tråd med Microsofts filosofi om at forkæle udviklere. Derudover kan Microsoft udnytte sin dominans på mange andre områder til at understøtte Microsoft Phone 7.

Og Apple har med iPhone – og senest iPad – udviklet en helstøbt platform som Nokia, Sony Ericsson og alle de andre gamle smart phone-leverandører kun kunne drømme om. Apples succes skyldes mange faktorer: sammenhængen mellem hardware og software, overlegent design, kontrol med hele værdikæden, App Store og høj brugervenlighed. Men en af Apples helt store fordele er alle de apps, der allerede er udviklet til platformen.

Derfor vil Apple ikke have cross-platform-applikationer. For hvis Adobe kan lave et værktøj hvor man kan lave iPhone apps via Flash – så kunne de selvfølgelig også lave apps til Android og Microsoft Phone 7. Og så ville Apple miste en af deres helt store fordele mod Android og Microsoft.

Så derfor kan Apple ikke lide Flash.

Og stakkels Adobe Flash – klemt af Microsofts Silverlight på den ene side og Apples iPhone på den anden.

Skriv en kommentar

 
Af Jakob Mikkelsen
jakob@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69