Kan man forestille sig en SmartPhone uden et teleselskab?

Det tror jeg Microsoft kan.

Mit lille bud på en vinkel på Microsofts Skype-opkøb i dag er, at det især har været Windows Phone 7 der skal have lidt ekstra benzin til kampen mod Googles Android og Apples iPhone. Derfor købte Microsoft.

Med Skype bliver Windows Phone 7 “født” med det mest udbredte system til videotelefoni og med telefoni uden teleselskab. Og, det vel at mærke på en kanal hvor Microsoft nu kontrollerer teknologien. Man kunne forestille sig services hvor telefonen f.eks. automatisk stiller opkald om til Skype, hvis man er på et wifi. Eller reelt fungernede videotelefoni – der ikke er begrænset til en bestemt platform (som hos Apple).

Hvor Apple har sit fulde økosystem, Google har der kortservices, søgning og apps – så har Microsoft manglet noget indhold der var unikt og svært at kopiere. Skype leverer dette. Skype kan være den killer-app, som for alvor kan flytte markedsandele over til Microsoft.

For teleselskaberne er dette ikke en god nyhed. I mine øjne er Microsofts køb af Skype endnu et naturligt skridt på vejen til at gøre teleselskaberne (mere) overflødige. Eller måske nærmere at gøre teleselskaberne til det de reelt i dag er – nemlig leverandører af basis dataforbindelser.

Udviklingen i telebranchen de seneste år er kommet fra de nye SmartPhones-spillere. Apple, Google og Microsoft var for fem år siden perifere spillere, som kun havde minimal indflydelse på telebranchen. Teleselskaberne har talt om “Value Added Services” i årevis og spenderet enorme ressourcer i forsøget på at få kunderne til at bruge deres telefon til andet end telefoni og SMS. Uden held. Apple løste denne udfordring – og i dag er det, der var perifert, “Value Added Services”, blevet centralt. Udviklingen kommer nu fra IT-branchen – og det var det der slog Nokias SmartPhone-ambitioner ihjel.

Og – jeg tror at Skype kan være Microsofts forsøg på at tage en bid af selve hjertet i branchen: telefonien.

Skriv en kommentar

 
Af Jakob Mikkelsen
jakob@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69