Sådan designer man apps til håndleddet

Sådan designer man apps til håndleddet

Efter smartwatches for alvor begyndte at komme på markedet, er det væltet frem med apps, der er designet til håndleddet. Udover, at det altid er interessant at designe til nye typer devices, så er design til smartwatches også en ny type brug. Det vi forventer af vores smartwatch i dag, kan blive det vi forventer af mere velkendte devices som smartphones i morgen.

Når man designer en oplevelse til desktop, siger man ofte, at man har knap et minut til at fange brugeres opmærksomhed. I en app, på en smartphone, har man under 20 sekunder – hvis det er et spil, under 10 sekunder til at fange brugeren.

På et smartwatch har man under 6 sekunders opmærksomhed at gøre med. Det betyder en hel del for den brugeroplevelse vi skal designe.

Designprincippet vi bruger på smartwatch kalder man at a glance. Dvs. at alt interaktion med appen på håndleddet skal kunne klares med et hurtigt blik – eller måske hele 6 sekunders interaktion. Vi kigger og læser ikke, som vi gør på smartphonen, vi bruger faktisk den samme handling, som når blikket strejfer et analogt ur, for at se hvad klokken er.

At a glance er f.eks.:

  • At man tjekker at alt er godt, får tryghed – fx når man hurtigt tjekker sin kalenderapp på smartwatchet for at sikre at man ikke er forsinket til sit næste møde
  • Hurtig rapportering af, at man som bruger gjorde noget – fx når en bevægelsesapp rapporterer at du har gået 1,2 km den sidste time
  • Overvågning af simple måleenheder, som uret får sendt fra forskellige sensorer – fx GPS, termometer, CO2-sensor eller andet

Der er naturligvis mange begrænsninger i et smartwatch-interface. Markant mindre plads at gøre med, korte batteri-levetid, en skærm som ikke er privat på samme måde som en smartphone er det, fordi den følger med brugerens armbevægelser.

Men det gør også designprocessen interessant, fordi det bliver nødvendigt at skære helt ind til benet. Feature creep er ikke mulig på et smartwatch. Derfor er svaret på, hvordan man designer apps til håndleddet, meget enkelt: Gør det simpelt!

Skriv en kommentar

 
Af Jens Willy Johannsen
jens@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69