Mens vi venter på … wearables

Hvis der er en ting, vi er gode til i IT-branchen, så er det at snakke rigtig lang tid om den næste hippe teknologi. Helst lang tid før man kan købe den og før nogen ved præcist, hvad der vil blive lanceret. Lige for tiden er et god bud på ”the next big thing”, det som på nydansk kaldes ”Wearables”. Wearables er helt simpelt små gadgets, som man på den ene eller anden måde kan fastgøre til kroppen.

Typisk vil en wearable kommunikere med en Android telefon eller en iPhone – og på den måde opsamle data, styre telefonen og kommunikere med omverdenen.

Wearables kunne komme i form af en brille, et ur, et headset, et høreapparat, et armbånd eller syet ind i ens’ tøj.

Google Glass - eksempel på Wearables

Google Glass – eksempel på Wearables

Der er især tre grunde til at det er ret nemt at forudse at bl.a. Google og Apple snart vil lancere nogle seriøse bud på wearables. Google har efterhånden længe leget med Google Glass og rygterne om Apples iWatch er pænt vedholdende. Derudover har nye firmaer som Jawbone og Pepple som har lanceret wearables fået uhørt meget opmærksomhed. En anden grund til at f.eks. Apple skulle lancere et nyt produkt á la iWatch er, at markedet for SmartPhones i vesten er ved at være mættet og derfor bliver det sværere at skabe vækst med f.eks. iPhone-produktet. Apple har alle de komponenter der skal til – ingeniører og designere, distributionskanal, brand, eksekvering – for at kunne lancere et wearable-produkt. En tredje grund er at apps der automatisk holder øje med sundhed og motion er blevet voldsomt populære og har vist at der er et marked for wearables.

På mange måder er der ikke ret langt fra en Smartphone til wearables. Jeg bruger f.eks. den fantastiske app, Moves, som kortlægger præcist hvor langt jeg går, løber og cykler hver dag. På den måde bruger jeg min telefon til at indsamle data om min gøren og laden. Med andre ord bruger jeg min telefon som “wearable” til at motivere mig selv til at få lidt mere motion. Og tro mig, det virker.

Som teknologi virker Wearables både overvurderet og på samme tid undervurderet. Roy Amaras kendte citat om at “vi tenderer til at overvurdere den kortsigtede effekt af en teknologi og undervurdere den langsigtede effekt” vil garanteret være særdeles dækkende for wearables – på samme måde som det har været for smartphones.

Det er også ret nemt at forudsige at når Google Glass eller Apples iWatch lanceres så vil medierne bruge en masse tid og spalteplads på at vise hvor lidt de kan og hvor besværlige de er at bruge. Præcis ligesom da Apple lancerede iPad. Siden da har alt fra børneforældre til byggesagkyndige fundet ud af hvor smart en iPad kan være – i den rigtige situation.

Revolutionen ved iPhone- og Android-telefonerne var at disse nye devices kombinerede stærk datakraft og adgang til nettet med en nyt interface til telefonen, nemlig touch. Det nye lå i at brugeren ved at swipe og tappe på telefonen kunne udføre opgaver som før teknisk var muligt, men i praksis var det først med touch at brugerne tog de nye muligheder til sig. Det var touch der øgede telefonens rækkevidde – og derfor vi i dag finder vores telefon frem i toget, i supermarkedet, på museet etc. Det var også Touch som var så svært at forstå for f.eks. teleanalytikere eller ingeniører hos konkurrenterne – fordi selvom iPhone hardware-mæssigt var bagud og f.eks. ikke kunne håndtere MMS, så betød Touch en revolution i hvad og hvor en iPhone kunne bruges.

Wearables har potentialet til at rykke denne grænse endnu længere – og det er derfor at Silicon Valley or resten af IT-branchen holder vejret og venter spændt på at se om projektet vil lykkes.

Et godt gæt er, at de første situationer hvor wearables vil slå igennem er i forhold til specielle behov hvor brugeren er stærkt motiveret. Google Glass kunne f.eks. hjælpe kirurgen, fodboldtræneren eller arkæologen, der har nogle arbejdssituationer hvor de skal bruge computere, men ikke har nogle frie hænder. Eller Apples iWatch vil kunne lave en langt bedre “Moves”-app eller hjælpe brugere med sygdomme hvor en fysisk dagbog kan forbedre deres helbred. Men på lidt længere sigt er det et godt gæt at ligesom med iPad, så vil antallet af situationer hvor et wearable produkt vil være relevant stige og vi vil alle finde steder hvor wearables kan forbedre vores liv en lille smule.

Her hos Greener Pastures glæder vi os i hvert fald til det første Google Glass eller iWatch-projekt. Vi har forsøgt at lave tests og holde os orienteret og ligesom med iBeacon-teknologien at holde os klar til der kommer nogle reelle behov og reelle projekter.

Så – slå endelig på tråden hvis du har et godt Google Glass er iWatch-projekt. Så bliver vi så glade :-)

NB Se i øvrigt Jens Willys blogpost om Smartwatches.

Skriv en kommentar

 
Af Jakob Mikkelsen
jakob@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69