WWDC 2011 – Lion, iOS5, iCloud

Så er det WWDC-tid for Apple igen. WWDC er den årlige udvikler-konference, hvor Apple typisk også releaser årets vigtigste nye produkter. Dette år er der tre overskrifter, Lion, iOS5 for iCloud. Lion er opdatering af Macs OSX. iOS5 er en opdatering af iOS-operativ systemet til iPhone, iPad og Ipod Touch. Og iCloud er en ny Cloud-løsning som Apple ruller ud.

For denne blog er det selvfølgelig iOS5 der er det mest spændende emne.

Du kan se en kort reklame-video der viser de vigtigste features her – eller du kan se den fulde keynote her:

iOS5 byder på en række nye features, som gør iPhone og iPad endnu mere konkurrence-dygtige i forhold til Android og Windows Phone 7.

iOS-udviklere kan hente den nye version i dag og begynde at lave programmer til den – men andre iOS-brugere vil først få opgraderingen til efteråret. Og – derefter vil der selvfølgelig gå noget tid før størstedelen af iOS-devices kører med versionen.

IOS5 vil kunne installeres på iPhone 3GS, iPhone 4, alle iPads og de to seneste generationer af iPod Touch.

iOS5 virker som en stor update. Ligesom iOS4 tilføjer den nye features til iPhone-familien som gør at brugeren kan gøre endnu mere med sin telefon.

Af de mange nye features synes jeg, at der især er fem, som gør Apples bud på en SmartPhone endnu bedre.

1. Notication center

Apple har lavet et nyt dashboard som samler alle notifikationer fra apps, SMS’er, indgående opkald o.s.v. Ligemeget hvad man laver eller hvilken app man bruger, så kan brugeren se dette dashbord. På samme måde kan man se notifications på brugerens start-skærm.

Notifications center ser ud til at gøre iPhone’en bedre til at håndtere notifikationer af alle slags og bedre til at give et overblik. Notifikationer er et område, som Android indtil nu har gjort bedre end iOS – så derfor er det en vigtig forbedring for Apple.

2. Integration med iCloud

Apple lancerer en ny Cloud-løsning hvor brugerne kan gemme filere, synkronisere filer mellem maskiner, dele kalendere og meget mere. Denne cloud-løsning er bygget ind i iOS – hvilket giver store fordele i forhold til f.eks. at synkronisere billeder mellem en brugers telefon og PC.

Det har altid været surt at skulle rode med at flytte filer og laver mapper – så jeg tror at mange ikke får hentet billederne fra telefonen og får dem gemt og kategøriseret. Jeg gør i hvert fald ikke. Dette problem ser iCloud ud til at løse elegant.

3. Camera

Kamera app’en i iOS er blevet forbedre dramatisk. Nu kan man tage billeder hurtigere direkte fra start-siden, der er AE/AF-lock, grid, nye redigeringsmuligheder mv.

Kameraet i en iPhone er et af de steder hvor konkurrenterne tit er foran Apple. Fordi Apples hardware kun opdateres ca. en gang årligt, så har kameraerne i telefonerne ikke været state-of-the-art. En bedre kamera-app i alle devices er en måde at kompensere for dette.

4. PC Free

Med iOS kan man nu opdatere og synkronisere sin telefon direkte via Wifi eller 3G. I tidligere iOS-versioner har man skullet koble iOS devicen til en Mac eller en PC for at foretage visse typer af opdateringer og synkroniseringer.

Dette har altid virket dumt – og nu kan man endelig opdatere via wifi.

5. iMessage

iMessage er en ny app der følger med iOS5. iMessage er en SMS-lignende app der fungerer på alle iOS-devices og Macs. Udover de features man kender fra SMS har Apple tilføjet en del af de funktioner der findes i Instant Messenger-programmer. Det hele er fuldt integreret i iOS – og så er det gratis. Det er interessant at man nu også kan bruge iMessage fra iPod Touch og iPad.

Dette er selvfølgelig en form for “closed garden” – og der er ikke så meget ved en Messenger-tjeneste hvor man ikke kan sende til ikke-Mac-folk. Det sagt – så ser det ud til at iMessage har nogle store fordele i forhold til SMS. Spændende at følge om den app kommer til at flyve.

Udover disse fem nye features har iOS en række andre små features og nye API’er som udviklere kan bruge til at lave nye apps.

Det bliver spændende at se hvordan Google og Microsoft vil svare igen på iOS5 – det er tydeligt at Apple har travlt med at forstærke deres platform.

Det eneste sted hvor Apple-tilhørerne (tilhængerne) ikke lød helt tilfreds til årets keynote var, da det blev annonceret at iOS5 først kommer til efteråret.

Skriv en kommentar

 
Af Jakob Mikkelsen
jakob@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69