Smartwatches

Smartphones har unægteligt ændret måden, vi bruger telefoner på. Hvor mobiltelefoner før kun blev brugt til at tale i, er telefoni nu en sekundær funktion i det, der er blevet til en kalender, notesbog, spillemaskine, musikafspiller, kort, kamera, radio, emaillæser, klient til Facebook og Twitter (det er de ti sidste apps, jeg har brugt i min telefon – telefon-appen er ikke blandt dem) og et utal af andre ting

I øjeblikket er der en masse snak om smartwatches. Samsung lancerede deres “Galaxy Gear” i sidste uge (anmeldelse på Gizmodo), og Sony er netop kommet med deres nye “SmartWatch 2“, og der florerer så mange rygter om, at Apple vil lave et “iWatch”, at det efterhånden virker meget sandsynligt, selvom det ikke er officielt bekræftet. Også Pebble, som startede som et Kickstarter-projekt, fortjener at blive nævnt – ikke mindst fordi det var et af de første moderne smartwatches, der blev lanceret, og fordi det ikke er lavet af en af de store mobiltelefonproducenter.

Selvom disse smartwatches egentlig ikke er så pokkers smarte i sig selv – de skal være koblet sammen med en telefon for at gøre meget mere end at vise, hvad klokken er – så åbner de stadig for en hel række nye muligheder.

Det er muligvis ikke særlig revolutionerende, at man kan se, hvem der ringer ved at kigge på sit ur, men et smartwatch kan bruges til at vise en masse information, uden at man behøver at fiske sin telefon op af lommen, låse den op og kigge på den. Især hvis man kobler det til brugerens aktuelle tid og sted. Og det giver en helt ny brugssituation, ligesom smartphones var en ny brugssituation i forhold til computere.

Det bliver spændende at se, hvilke ting smartwatches vil blive brugt til. Og måske vil “at vise, hvad klokken er” blive en sekundær funktion på ure i løbet af få år.

Ud over de oplagte ting som at vise, hvem der ringer, vise modtagne SMS’er og kalendernotifikationer (og vise klokken), kunne man forestille sig, at et smartwatch kunne vise ting som fx:

  • Hvor langt, man har gået/løbet/cyklet.
  • Et kort med brugerens placering og evt. rute.
  • Oversigt over lufthavn/indkøbscenter el.lign. – især hvis det bliver koblet sammen med en indendørs positionstjeneste som fx Apples nye iBeacons.
  • Information on den næste bus/tog/metro.
  • Information on hvilke seværdigheder, der er i nærheden med mulighed for at se mere information på telefonen.
  • Irriterrende reklamer fra det supermarked/butik, man befinder sig i.
  • Puls, respiration, iltmætning, temperatur, når man dyrker motion.

Jeg tror, at de ting der vil give mening at vise på et smartwatch skal være:

  • Let tilgængelige: det vil sige, at informationen skal være meget hurtig at opfatte. Man skal ikke bruge et minut på at læse noget tekst, men snarere ét eller to sekunder på at kaste et blik på uret.
  • Kontekstrelevante: informationen skal være relevant for brugerens sted, tid og situation. Med andre ord: information, der giver mening lige her og nu.
  • Baggrundsinformation: det skal være supplerende information snarere end essentiel information. Hvis der er tale om essentiel information, er det helt fint, man man tager telefonen op af lommen og kigger på den.

Tiden vil vise, om jeg har ret i mine antagelser, eller om det bliver helt andre ting, som kommer til at give mening på et smartwatch.

Skriv en kommentar

 
Af Jens Willy Johannsen
jens@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69