– Når jeg tænker på apps, ser jeg to kategorier for mig. De apps jeg ikke kommer udenom (e-Boks og Forældreintra). Og dem jeg i princippet kan undvære. Apps, jeg bare gerne vil have, fordi de gør mig klogere på verden (Medium og Miniature), underholder mig (Netflix og Bookmate), forbinder mig med andre (Twitter, Slack og Gmail) eller fjerner noget kompleksitet fra min hverdag (MobilePay).
Hvis du udgiver en app, andre i princippet kan undvære – en af dem fra sidste kategori – skal du gøre dig ekstra umage for at lykkes med følgende. De rigtige mennesker skal:
- opdage din app
- forstå den (og opfatte den som relevant)
- downloade den
- undlade at slette den igen med det samme
Du skal gøre dig ekstra umage, fordi (potentielle) brugere vil opleve at have mange alternativer. Du skal overbevise.
Din apps store presence, og det større spind af markedsføring og kommunikation, der er udenom, skal spille sammen. Dine app store screenshots spiller en hovedrolle og står for:
- første indtryk af din app
- forventningsafstemning med bruger
- nudge mod download
App store screenshots er altså vigtige. Hvordan får du så mest ud af dem?
1 : guides fra Apple & Google
Først skal du sætte dig ind i kravene fra Apple (hvis din app er til iPhone og/eller iPad) og Google (hvis din app er til Android). I skrivende stund kan du nøjes med en enkelt version af dine screens til Google Play. Og generelt er Google venligt stemt over for kreative løsninger. Apple går mere op i, om du har tegnet indenfor stregerne (læs: hvad du viser på dine screens). I skrivende stund skal du levere screens i to størrelser, når din app kan downloades på iPhones (og hvis du viser devices på dine screens, er det nogle bestemte slags, der skal vises!). Hvis din app kan hentes på iPads, skal der flere versioner til.
Din app bliver afvist (kommer hverken i App Store eller Google Play), med mindre du overholder reglerne.
2 : value proposition
Du har kun et øjeblik til at fortælle din historie i app stores. Hvis dit budskab skal trænge igennem til modtageren, skal historien være kort og præcis. Du skal med andre ord have styr på din apps value proposition. Hvad gør den – for hvem? Og hvorfor er det noget særligt?
3 : indpakning?
Facebook og Instagram præsenterer deres apps med screenshots uden nogen form for indpakning. Altså uden overskrifter eller anden historiefortælling.
Eksempel: Instagrams screenshots september 2019 (uden indpakning)
Se også Instagram i Instagram i Apples App Store

DR Nyheder, Medium, MobilePay og Netflix pakker deres app screenshots ind i visuelle universer – en slags brandet indpakning.
Eksempel: Netflix’ univers september 2019 (med indpakning)
Se også Netflix i Apples App Store

Der er med andre ord succesfulde spillere, der vælger at vise screenshots helt uden indpakning. Og andre, der pakker ind. Hvad der virker bedst for din app, kan a/b-test afsløre. Det er selvsagt en større kommunikationsopgave at pakke ind end at lade være. Min erfaring er dog, at apps med god indpakning får flere (relevante) downloads.
4 : det vigtigste først
I Apples App Store søgeresultat vises din app med ikon, navn, kort beskrivelse, rating og tre små screenshots. På appens egen side (produktsiden) er der plads til flere beskrivelser, anmeldelser, ranking og op til 10 screenshots (i Google Play er det 8). Nogle mennesker swiper gennem alle tilgængelige screenshots og forstørrer dem, for at få detaljerne med. Andre beslutter sig for/imod download alene på baggrund af et kig på søgeresultatet. Du må derfor ikke gemme dine kommunikations-guldkorn til screenshot fire; en væsentlig del af din apps potentielle brugere når aldrig derhen.
Eksempel: MobilePay i Apple’s App store september 2019
Se også MobilePay i Apples App Store

MobilePay fortæller kort på første screenshot; send penge! Og viser med glad kvitterings-konfetti, at det er sjovt og let. Det er næppe tilfældigt. Det er den historie, der gør, at vi bruger og elsker MobilePay. Screenshot fire fortæller os, at vi kan sende en hilsen med. Fint nok; det er nice-to-have-info.
5 : en (kort) pointe pr screen
Skriv kort og hold dig til een pointe pr skærm. Det er fristende at fylde sine screenshots med lange forklaringer. Og det er svært at skrive kort. Men du risikerer, at modtageren står af, hvis du ikke begrænser dig. MobilePay (som du kan se i forrige eksempel) gør det godt. Een pointe pr skærm og relativt store, korte overskrifter. DR Nyheder viser overskrifter helt uden ekstra forklaringer. Og det fungerer.
Eksempel: DR Nyheder i Apple’s App Store september 2019
Se også DR Nyheder i Apples App Store

6 : opdatér!
Alle gode apps opdateres løbende. Du skal sikre dig, at din kommunikation i app stores afspejler seneste version – og det gælder i høj grad dine screenshots. Det er ærgerligt at præsentere en feature, der ikke længere findes. Eller at glemme den nyeste og mest fantastiske feature, dit team har udtænkt og knoklet for at implementere. Dine screenshots er den platform forventningsafstemning udspiller sig på. Hvis du ændrer ved brugeroplevelsen, så bør du opdatere dine screenshots.
7 : video
Både Apples App Store og Google Play kan vise små videosekvenser. Hos Apple hedder det App Preview og hos Google Promo Video eller Video Trailer. Hvad der er god app preview / video trailer stil, er et kapitel for sig. Hvis du kaster dig ud i at arbejde med video, skal du huske, at opdatere hver gang, du ændrer brugeroplevelsen i din app.
Kom godt i gang med video:
8 : A/B test
Du vil gerne have, at så mange som muligt henter din app – og beholder den. Derfor er det vigtigt for dig, at appens screenshots hjælper den godt på vej. Ved at A/B teste finder du frem til hvilke virkemidler, der virker bedst for netop din app. Du kan A/B teste på flere måder. Google gør det nemt for dig at komme i gang – læs om A/B test i Google Play.