Web app, native app, hybrid app… hvad skal appen udvikles som?

Web app, native app, hybrid app… hvad skal appen udvikles som?

Der er overordnet set tre forskellige typer af mobile apps: web, native og hybrid. De har hver især både fordele og ulemper.

Hvad er forskellen på en web app og et website?

Kort sagt er en web app en webside, der er designet til at kunne blive vist på din smartphone.

Web apps fungerer og ser ud som en native app, men tilgås via din telefons browser. Gemmer du en web app som et bogmærke på din hjemmeskærm, vil den fremstå som værende en native app med et app ikon. Og når du åbner den, kan du ligeledes have svært ved at skelne den fra en native app. Du kan se forskellen ved at kigge på lighederne mellem Instagrams native app kontra deres browserbaserede web app.

Instagram app-ikoner, native vs web
Instagram native app vs web app

En web app kan altså betegnes som en forklædt native app. For i virkeligheden er de to meget forskellige, når vi kigger på den samlede brugeroplevelse, de kan tilbyde.

En web app virker ikke altid offline

En native app er bygget til en specifik platform såsom iOS eller Android. Native apps har en række fordele over web apps såsom, at de altid kan fungere offline, samt at de performer hurtigere og mere effektivt. Til gengæld kræver de også at brugeren opdaterer appen jævnligt, hvilket kan ske automatisk eller manuelt alt efter brugerens præferencer.

Web apps opdateres automatisk og tilgås via en internet-browser og kræver derfor, at du har en internetforbindelse. I nogle tilfælde vil en web app også være i stand til at cache indhold, som kan vises offline – dog i en begrænset tidsperiode før end en internetforbindelse er påkrævet igen.

En native app er nemmere at finde

En native app skal igennem en godkendelsesproces i de respektive app stores før end den kan udgives. Det kan skabe problemer i forhold til om appen overhovedet kvalificerer sig til at blive godkendt. Til gengæld er der en større tryghed og troværdighed forbundet med appen for brugeren, hvis den har været igennem en godkendelsesproces. Når appen er blevet godkendt, kan den findes der, hvor du henter dine apps – Google Play og App Store. 

Web apps skal ikke igennem en godkendelsesproces og kan derfor ikke findes på Google Play og App Store. Det er altså væsentligt nemmere for brugeren at finde en native app end en web app, hvis man vel at mærke er på udkig efter en ny app.

En native app har større funktionalitet

En anden fordel ved native apps er, at de kan tilbyde en større funktionalitet end web apps, eftersom de har adgang til telefonens systemressourcer. Det vil sige, at en native app kan gøre brug af følgende funktionalitet: 

Medieafspiller: Gør det muligt at afspille lyd og video i appen, som kan blive ved i baggrunden, hvis brugeren vælger at forlade appen. Havde Spotify været en web app, ville det være nødvendigt at holde din browser åben for at at høre musik.  

Interaktive push-notifikationer: Gør det muligt at kunne bruge telefonens indbyggede meddelelsessystem til at sende mere detaljerede beskeder med tekst, billeder og interaktionsmuligheder i form af knapper.

weekendavisen lyd og notifikation
Weekendavisen anvender både push-notifikationer og medieafspiller

Kalender: Gør det muligt at integrere med telefonens kalender, og dermed vise dine aftaler og begivenheder i eksempelvis en planlægningsapp. Doodle-appen kan eksempelvis guide brugeren til hvilke dage hun ikke skal noget ifølge hendes egen kalender.

Telefonkontakter: Gør det muligt at importere kontakter fra din personlige kontaktliste på telefonen. Telmore Voicemail appen importerer dine kontakter, så du får navn og billeder på afsendere af de telefonbeskeder du modtager i appen, i stedet for bare at kunne se et telefonnummer.

Tilgængelighedsværktøjer: Ved at udnytte telefonens tilgængelighedsværktøjer kan du blandt andet tilpasse design-elementer så de ændrer sig, hvis tilgængelighed er slået til på telefonen. Det kan for eksempel være at et kalenderview, som viser en hel måned, ændrer sig til en scrollbar liste af dage, som er nemmere at navigere i som blind bruger. Læs mere om apps og tilgængelighed

En hybrid app kan spare dig penge, men …

En native app er dyr. Kniber det med budgettet til en native app, kan du spare penge på udviklingskontoen ved at udvikle din app som en hybrid.  

En hybrid app er, som navnet antyder, en kombination mellem en native app og en web app.

Selvom en hybrid app kan installeres på telefonen, som en native app, så er det teknisk set en web app, der præsenteres i en native skal.

Den native skal fungerer altså som en “wrapper” omkring dit webindhold. Således får du en række af de almindelige fordele ved native apps, som blandt andet mulighed for at udnytte telefonens features så som medieafspiller, tilgængelighedsværktøjer, push-beskeder etc., og samtidig genanvendes det arbejde, der er lagt i jeres web-udvikling.

Vi har som eksempel udviklet en serie af hybride “wrapper-apps” for Berlingske Media – Berlingske, B.T., Euroinvestor og Weekendavisen. De fire apps præsenterer deres website i appen med et native lag henover, der tilføjer funktionalitet såsom push-beskeder, afspilning af podcasts og oplæsning af artikler.

berlingske media apps
Berlingske, Weekendavisen, B.T. og EuroInvestor

En hybrid app kan derfor synes at være den perfekte løsning for jer, der gerne vil have jeres webindhold præsenteret som en app i Google Play og App Store.

Men den har også sine begrænsninger. En hybrid app er nemlig meget langsommere end en native app og er afhængig af Google/Apple for at udgive appens native wrapper. Derudover er det svært at få Apple til at godkende en hybrid app til App Store, eftersom de har skrappe krav til, hvordan appen er udformet. 

En anden ting, man skal have i mente, før man designer en hybrid app, er fremtiden. Stil jer selv spørgsmålet: hvad er visionen for appen? Skal den kunne videreudvikles til noget mere komplekst? I så fald kan det øge omkostningerne betragteligt på den lange bane, hvis videreudviklingen af appen er mere komplekst end, hvad web tillader. 

En anden måde du kan spare penge til udvikling af en app, er ved at skrive din app i et cross-platform værktøj. Men også her er der fordele og ulemper. Det kan du snart læse mere om her på bloggen.

Hybrid og web apps er effektive, native giver den bedste oplevelse

En web app og en hybrid app, er begge effektive og billige måder at placere dit produkt i hænderne på mange brugere. Men husk på, at mobile brugere har høje forventninger til brugeroplevelse og funktionalitet, som en app med webindhold ikke altid vil kunne levere. Brugere bliver eksempelvis ofte frustrerede over for langsom loading tid samt netværksproblemer, som begge kan forekomme hos web og hybrid apps.

Der er altså en lang række fordele ved at udvikle en native app kontra en web app eller en hybrid app, eftersom man med de native systemer får meget forærende i forhold til brugeroplevelsen på den mobile platform. Men om du skal vælge en native app fremfor en web app eller en hybrid app – det kommer helt an på formålet med din app.

 
Af Lærke Lyhne
laerke@greenerpastures.dk
+45 70 26 00 69